Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody „Salamandra”
 

Zielone smaki lata - Wiązówka błotna

rys. Anna Sędziwy

rys. Anna Sędziwy

Wiedza na temat roślin stała się dziś wiedzą akademicką. Ale nie zawsze tak było. Czasy, kiedy jedzenia nie kupowało się w markecie, tylko przynosiło z ogrodu lub lasu, a po lekarstwa nie szło się do apteki, ale do zielarki, były z pewnością nie tak wygodne jak dzisiejsze, jednak podstawowa znajomość roślin jadalnych była wśród ludzi dużo powszechniejsza niż teraz. Rośliny jadalne znały nawet dzieci, które wiedziały, gdzie i kiedy je zbierać, do czego można ich używać. Dziś wiele osób próbuje wrócić do tej wiedzy, odszukać ścieżki naszych przodków. Chcemy znów korzystać z mocy dzikich roślin, zarówno na talerzu, jak i w apteczce. Coraz popularniejsze są kursy czy warsztaty rozpoznawania roślin, ich przyrządzania czy wyrobu naturalnych kosmetyków.


Więcej w drukowanym wydaniu SALAMANDRY...

Marta Jermaczek-Sitak
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.facebook.com/sciezkasojki
Autorka prowadzi kursy botaniczne on-line

Wybór numeru